Andrei Vieru

” La varsta de 11 ani ma plimbam cu rolele mele de fitness prin skatepark-ul din iasi, imi era frica sa invat sa merg pe bicicleta dar dupa jumatate de an cu ajutorul unui prieten, am reusit! Mi-am luat cateva trante pana am invatat sa-mi tin echilibrul. Dupa cateva luni am primit cadou o bicicleta normala de la parintii mei si am inceput sa incerc trick-uri, dupa o zi am lasat-o balta, bicicleta era prea grea, iar eu eram prea slab sau cum imi spunea bunicul meu, somalez sau subnutrit. Parintii mei nu prea au fost de acord cu BMX ul la inceput, le-a fost frica sa nu-mi rup ceva.

Pana sa ajung sa am un bmx al meu, m-am dat pe skateboard o perioada scurta, dar am realizat imediat ca nu e pentru mine, imi placea mai mult BMX ul, eram mult mai atras de bmx.

La finalul verii lui 2012, dupa ce am strans bani si mi-am vandut cealalta bicicleta, am reusit sa-mi cumpar un bmx de la un prieten. Mi-a luat o luna sa invat bunnyhop, mai bine zis, cateva minute, dar o luna m-am plimbat cu bike-ul pana cand  un rider mai experimentat din Iasi m-a vazut ca nu stiu nimic si a inceput sa ma invete. Atunci a fost momentul in care am inceput sa evoluez, dupa cateva luni deja stiam cateva trick-uri . Tot ce dadeam era sketchy, cu putin air si fara tehnica dar pe mine nu ma interesa, important era sa stiu cat mai multe trick-uri!

Am participat in 2014 la primul meu concurs, la Tare ca Piatra, reusind sa ajung in finala. Pentru mine, acel loc in finala a insemnat enorm!

3 luni mai tarziu parintii mei au luat decizia sa ne mutam in Salzburg, Austria. Acesta a fost momentul in care am inceput sa evoluez in fiecare zi. Ieseam in fiecare zi si incercam ceva nou sau imi perfectionam trickurile. Dupa o saptmana in Austria deja aveam 2 prieteni cu care ieseam la dat, ei erau mai buni decat mine asa ca aveam de unde invata.

In 2017 l-am cunoscut pe Axel si ceilalti rideri Tabi 49 la  Winter Jam-ul din Timisoara, a fost primul meu contest de cand am plecat din Romania. Am cunoscut o multime de oameni faini si rideri.

2018 a fost, pentru mine, anul meu. Am luat best trick la Riders Jam in Timisoara si best trick la SBG-Unit Jam in Salzburg, iar acest lucru m-a motivat si mai mult.

 Prin bmx am reusit sa-mi fac prieteni intr-un timp scurt, intr-o tara straina printr-o pasiune. Viata mea fara bmx ar fi fost foarte diferita si poate nu asa de frumoasa.

Chiar daca mi-am rupt piciorul, luxat glezna de nu stiu cate ori, blackout-uri de la cazaturile in cap,  nu m-am gandit niciodata sa ma las de bike si sincer sa fiu, atat timp cat inima imi bate, ma voi da pe bmx.  Ma simt la fel de atras ca si la inceput, poate chiar mai mult acum, avand si cateva realizari intre timp.

“ Ma duc sa dau teava aia ba! ”